Casa Dumitru Neacşu, model al frumuseţii simple

În capătul străzii Primăverii, stă pitită o preafrumoasă casă în stil românesc. Cu acoperişul ei şindrilit, îmbujorată mai tot timpul de muşcatele roşii de la ferestre, casa explodează de frumuseţe. Aflu de la venerabila doamnă Luca, cea care locuieşte la doar câteva case mai încolo, că această locuinţă a fost făcută cu mâna lui de un meşter local, tâmplarul Dumitru Neacşu, pentru el şi familia sa. Meştesugul se vede nu doar în atingerea delicată a lemnului, ci şi în frumuseţea simplă a volumelor, lucruri care ne vorbesc, de fapt, despre felul de a fi al acestui om. Iar dacă privim cu atenţie, vom regăsi deseori în dantelăriile de lemn ale vechilor clădiri din Sinaia, semnătura inconfundabilă a acestui meşter local, mărturie a unor timpuri în care respectul şi onestitatea făceau din meserie adevărată brăţară de aur.

Este încă o comoară ascunsă a Sinaiei, pe care merită să o vedeţi!

 

2 thoughts on “Casa Dumitru Neacşu, model al frumuseţii simple

  1. Superb! O casa frumoasa,in care mergeam adesea ,in copilarie,in zilele de Sfantul Dumitru,la aniversarea domnului Neacsu,unchiul si nasul mamei mele!O casa in care au stat multe personalitati,ex:acad.prof.dr.Balaceanu Stolnici.

    • Vă mulţumesc foarte frumos pentru comentariu! Sunt foarte interesat să aflu mai multe. Ce anume se petrecea în zilele de Sf. Dumitru (în afară de aniversarea unchiului mamei dumneavoastră)? Ce însemnau pentru dvs. aceste vacanţe/ieşiri la munte? Ce amintiri/întâmplări aveţi despre unchiul mamei dvs., legate desigur de meseria sa de tâmplar? Ştiţi să fi colaborat cu arhitecţi ai zonei? Vă întreb deoarece modelul jardinierelor din lemn apare la mai toate clădirile proiectate de Statie Ciortan, inclusiv la casa arhitectului, situată un pic mai în vale, pe str. M. Kogălniceanu. Ce amintiri aveţi despre această casă şi dacă aveţi cumva planuri vechi sau imagini vechi (spre comparaţie). Despre ce alte personalităţi ştiţi că au locuit aici? Din discuţiile avute cu dl. Stolnici am aflat că a mai locuit şi în vila Knapp, situată mai sus, tot pe str. M. Kogălniceanu.
      V-aş rămâne profund îndatorat dacă puteţi să mă ajutaţi cu orice fel de alte informaţii pentru că în acest fel putem completa biografia acestei case. Este ceea ce încerc să fac cu cât mai multe clădiri din Sinaia, iar ajutorul rudelor sau urmaşilor proprietarilor este nepreţuit!

Lasă un răspuns