Dan. C. Mihăilescu, în Cartea de la ora 5, vorbeşte despre Sinaia, Oraşul Elitelor

Aur pentru nostalgici

Să tot fie 20-25 de ani de când eu şi alţi confraţi, gazetari, pledăm pentru apariţia unei cărţi extraordinar de folositoare… Uite că în sfârşit apare, graţie unui domn arhitect, Dan Manea, care aflu că este unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi de pe Valea Prahovei, un om care a restaurat multe în acel loc… Oricum este un album, “Sinaia, Oraşul Elitelor”, în care sunt fotografiate, sunt date cu tot istoricul lor, aproape 130 de vile, case mai mari sau mai mici, aparţinând, auziţi dumneavoastră, numai câteva dintre numele locului: George Enescu, Iorga, Take Ionescu, I. G. Duca, Kogălniceanu, Simu, Boierescu, Slătineanu, Oteteleşanu, Romanov, Bibescu, Lascăr Catargiu, Boliac, Carol Davila, Urechia, Argentoian, Parhon, Caragiale, Nicolae Grigorescu, Alexandri, Grigore Alexandrescu, Vlahuţă, Coşbuc, Eminescu, Cincinat Pavelescu, Sadoveanu, Noica.

Şi aici avem practic tot! Istorie, administraţie, arhitectură, antreprenori, cazinoul, vila de la Cumpătu a lui Enescu, vila lui Iorga din care l-au ridicat legionarii…

Vă fac o surpriză. Ce există în volumul domnului arhitect? Există această hartă! Aur, pentru nostalgici… Avem toată harta oraşului. Mă şi văd, cu soţia, deambulând pe toate străzile, pe Aosta, pe bulevardul Carol, ca să descifrăm unde sunt aceste vile, aceste case, şi să povestim despre ele. Harta pe spate şi, iată!, ta-dam!, pe faţă, 127 de case dintr-un oraş care este oraşul tinereţii, maturităţii şi bătrâneţilor noastre. Un oraş cu adevărat regal!


Citiţi mai jos transcrierea întregii emisiuni.

Transcrierea întregii emisiuni:

Să tot fie 20-25 de ani de când eu şi alţi confraţi, gazetari, pledăm pentru apariţia unei cărţi extraordinar de folositoare. Barem acum doi, trei ani, îl vedeam pe Andrei Pippidi în stare să coordoneze un volum, şi încă în aşa condiţii somptuoase, pentru că mi se părea inadmisibil să umblăm prin Sinaia, şi să dăm de tot felul de vile (n.n. despre care nu ştim cui au aparţinut)  Un oraş în care toată protipendada, de când a făcut Carol I Castelul Peleş, tot high-life-ul, îşi avea vila lui. Uite că în sfârşit apare, graţie unui domn arhitect, Dan Manea, care aflu că este unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi de pe Valea Prahovei, un om care a restaurat multe în acel loc, un om căruia după chip îi dau cam vreo 40 de ani. Oricum este un album, “Sinaia, Oraşul Elitelor”, în care sunt fotografiate, date cu tot istoricul lor, aproape 130 de vile, case mai mari sau mai mici, aparţinând, auziţi dumneavoastră, numai câteva dintre numele locului: George Enescu, Iorga, Take Ionescu, I. G. Duca, Kogălniceanu, Simu, Boierescu, Slătineanu, Oteteleşanu, Romanov, Bibescu, Lascăr Catargiu, Boliac, Carol Davila, Urechia, Argentoian, Parhon, Caragiale, Nicolae Grigorescu, Alexandri, Grigore Alexandrescu, Vlahuţă, Coşbuc, Eminescu, Cincinat Pavelescu, Sadoveanu, Noica. Toată lumea trece prin acest loc.

Domnul arhitect Dan Manea este prefaţat de Vlad Oprea, primarul oraşului, de domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici, din ale cărui amintiri cartea se hrăneşte substanţial, şi de Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Şi aici avem practic tot! Istorie, administraţie, arhitectură, antreprenori, cazinoul, vila de la Cumpătu a lui Enescu, vila lui Iorga din care l-au ridicat legionarii…

Ştiţi că acum vreo două luni au apărut memoriile doamnei Procopiu, care a fost una dintre doamnele de onoare ale Reginei Maria, din ‘914 până în ‘938. Când… am dat de vila Căpriţa. Căpriţa?! Căpriţa?! Aveam foarte multe în minte… Am văzut această vilă! Dar am văzut toate vilee acelea cu nume de doamne: Matilda, Nuţi etc. Şi am dat, sus, pe Furnica, exact de vila doamnei Procopiu. Încât acum, vă fac şi surpriza… Ce există în volumul domnului arhitect?

Există această hartă! Aur, pentru nostalgici, aur pentru … Avem toată harta oraşului. Mă şi văd, cu soţia, deambulând pe toate străzile, pe Aosta, pe bulevardul Carol, ca să descifrăm unde sunt aceste vile, aceste case, şi să povestim despre ele. Harta pe spate şi, iată!, ta-dam!, pe faţă, 127 de case dintr-un oraş care este oraşul tinereţii, maturităţii şi bătrâneţilor noastre. Un oraş cu adevărat regal! Chit că astăzi este hărţuit, prăfuit, ofilit. Dar nostalgiile din noi, bovarismul nostru nu au limite şi vârstă.