Oaspeţi în Sinaia

Un grup de colegi arhitecţi, membri ai Uniunii Arhitecţilor, din Craiova, au vizitat recent oraşul Sinaia. Un schimb cultural care a fost posibil datorită iniţiativei salutare a Uniunii Arhitecţilor din România, care a renovat şi a transformat într-un centru cultural al arhitecţilor Vila Constantin Pandele, o construcţie modernistă, în piatră, din 1938.

Mi-a făcut plăcere să onorez invitaţia de a-i însoţi într-o plimbare la pas prin Sinaia, prin istoria şi locurile oraşului pe care îl iubesc, într-o întâlnire peste timp cu ilustrele personalităţi care au clădit România modernă. Paşii ne-au purtat pe bulevardul central, am bătut la poarta celui mai vechi hotel din Sinaia, am admirat vilele de pe strada O. Goga, parcul de concepţie romantică, Casinoul, hotelurile Caraiman şi Palace, băncile din piatră de pe drumul Braşovului, posturile de transformare ale lui Duiliu Marcu, parcul guvernantelor şi prispa lui Nicolae Iorga, casele cu nume de flori, mănăstirea, aleile şi fântânile din Sinaia. Firul poveştii ne-a dus cu gândul la Eforia Spitalelor Civile, la clădirile dispărute din parc şi la oamenii datorită cărora Sinaia a pus România pe harta Europei în cel mai onorant mod cu putinţă.

Vă invit la o plimbare la pas prin Sinaia, sâmbătă, începând cu ora 10:30. Punctul de plecare al acestei călătorii va fi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sinaia, amplasat pe Bulevardul Carol I, în piaţeta de la intrarea în Parcul Dimitrie Ghica.

 

2 thoughts on “Oaspeţi în Sinaia

Lasă un răspuns