Mulţi dintre noi au aflat că Sinaia este recunoscută internaţional drept cea mai bună staţiune de schi din România, trofeu obţinut la World Schi Awards 2017, un eveniment desfăşurat relativ recent la Kitzbühel (Austria). Ceea ce ştiu însă mai puţini dintre noi este faptul că, în Sinaia, sporturile de iarnă au o tradiţie de peste o sută de ani. Multe dintre sporturile care se practicau la începutul secolului trecut, astăzi nu se mai practică în Sinaia, din păcate, inclusiv în ceea ce priveşte sporturile de iarnă.
În jurul anului 1900, mai multe sporturi „la modă”, aduse de lumea bună din Occident, erau practicate cu plăcere la Sinaia, inclusiv de către sexul frumos: călăria, skating-ul (patinaj-ul cu rotile), crochetul, tirul şi tenisul, iar, pe timp de iarnă, schiul, săniuşul sau concursurile de bob. Mai târziu, acestora li se adaugă plimbările cu bicicleta, golful, skeletonul, patinajul, schi-fond, popice, automobilismul sau motociclismul. Prin anii ’30, în staţiune sunt organizate o diversitate de concursuri sportive: schi, săniuţe, schi-fond, bob, automobilism. Echipamentele specializate pentru sporturile de iarnă, aduse din străinătate, apar încă de prin anul 1911.
Sinaia este deţinătoarea celui mai important domeniu schiabil de altitudine din România aşa că, aici, tradiţionalele sporturi de iarnă pot fi practicate în continuare cu mult succes. Vă invit la Sinaia, care vă va întâmpina împodobită în haină albă, de sărbătoare.
Dacă veţi dori să cunoaşteţi mai multe despre fabuloasa moştenire istorică şi de arhitectură găzduită de oraşul Sinaia sau despre viaţa socială şi realizările excepţionale ale înaintaşilor, vă invit să citiţi cartea “Sinaia, Oraşul Elitelor” şi apoi să faceţi plimbări la pas pe toate cele patru trasee, de câte o zi, pe care vi le propun în harta ataşată cărţii.
Sărbători fericite, cu tihnă şi bucurie, alături de cei dragi!